Titel: Spåmannens resa.

Meddelare: Hemmansägare Jonas Sjödin  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Lajksjö

Anders Andersson i Bellvik skjutsade Hovslagar-Hans en gång, då denne skulle iväg och bota en, som blivit "lappspådd". Den resan hade varit "himmelskriande". Då de körde över Arksjönäset, blev där alldeles fullt med renar, lappar och hundar. Det rosslade, gockade och skällde överallt. Men inte fanns där något sådant i verkligheten, ty det var långt fram på vintern. Det var bara andar, som spålapparna skickat ut för att hindra "Hovslagar-Hans". Denne blev flera gånger kastad ur släden. A A-n. hade själv talat om detta, fast inte för mig, me det berättas så. - Då Hans skulle bota den sjuke ställde han till med en vattenså, som han sköt i. Likaledes sköt han på en bild, som han ritat upp. Lappkvinnan, som "spådd", den sjuke, hade då dött nere vid Sollefteå, och den sjuke blev frisk, har de berättat.

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:VI_1917. Uppteckningsnr: 1431