Titel: Ihjälspådd bock.

Meddelare: Hemmansägare Johan Edblom  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Västergidsjö

Det är bortåt en 70 år sedan. Hos Jan Jonsson här i byn hade de en stor gammal bock, som var mycket elak. Då han kom lös, blev de nästan rådlösa för honom. Kom det så dit lappar en vinter. De brukade få hålla till där. Sade så Jan till en av lappojkarna: "Du, som kan spå, ta och spå ihjäl den där bocken!" "Vill du det?" frågade pojken? "Ja, om du bara kan, så får du gärna göra det", svarade Jan. Inte trodde han, att pojken dugde till nånting, men han kastade sig omkull och låg och sparkade. Vips stjälpte bocken överända och strök med!