Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-T2198

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Räddan från fan.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Lärarinna Maja Bylin  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Trehörningsjö station

Änkan Karolina Edlund i Långvattnet (+1912; 70 år gammal) berättade detta för mig, då jag var där och höll skola. I Flyggsjö i Gideå levde för tills för en tio år sedan en gubbe, som hette Erik Persson. I sina yngre år hade han sysslat mycket med att "stä blod" och "göra för värk" m.m. Många var det, som anlitade honom och tyckte, att han var bra. Men Erik ville bli riktig trollkarl och därför inlät han sig i underhandlingar med djävulen..
Förut hade han haft svartkonstboken och de böcker, som är borttagna ur bibeln, men nu skulle han få lära ändå värre saker av den onde. Denne kom till Erik tre torsdagsnätter å rad, och undervisade honom., Eriks gumma visste inte om detta, ty de passade på, sedan hon somnat.. Men tredje torsdagsnatten vaknade hon händelsevis och saknade gubben i sängen. Hon vek då undan sängförhänget och tittade ut i rummet. Där fick hon se gubben sin och "n' snû" sitta "skafötters" på golvet med ett papper mellan sig.
Det var kontraktet, som Erik Persson just höll på skriva under. "Erik Pers'n va gör du!" utropade gumman. Då föll pennan ur handen på Erik Persson, och fan försvann. Erik Persson vaknade efter detta till besinning och ville draga sig ifrån allt det där otäcka trollandet och kûcklandet, men det var inte så lätt bli kvitt den onde, ty han hade lovat denne, att aldrig läsa i en "gussolsbok" eller gå i kyrkan eller på något anderligt möte.
Då han nu inte höll det där löftet, kom han flerfaldiga gånger i de värsta strider med djävulen. En gång, då Erik P-n. gich hem från en religiös sammankomst, blev han av djävulen fasttagen "därme Snus-Pelles grinna". Han slapp på vilkors inte ur fläcken.
Ej långt därifrån var en gård.. Hunden där tog till att skälla och lev om sig, ty han hörde, huru fan och Erik kamperade med varandra. Husbonden där i gården var en gudfruktig man .
Han gick ned till grinden och försökte med våld draga lös Erik, men det lyckades inte för honom. "Då gick han hem efter bibla å las lös 'n Erik Pers'n". Då gumman berättade detta, var hon så rörd, att det stod tårar i ögonen på henne, och hon utlade, hur rysligt farligt det är att "ge seg åt gamm-kärn" på det viset. "Hade inte n' Erik Pers'n fått hjälp", påstod hon, "se ha'n fell fått stå däme Snus-Pelles grinna än i dag".
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


INDUSTRIOMRÅDE BOSTADSHUS

BYGGNAD

BOSTADSHUS VINTERBILD

Gevär

Skåp

Teckning