Titel: En riktig trollkarl.

Meddelare: Födorådstagare Erik Olsson  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Det var en person, som hette Per Jakobsson och var barnfödd här i byn men flyttade till Bergsjö i Nordmaling. Han var en riktig och fullständig trollkarl. Själv såg jag en gång ett tag av honom, som gjorde mig förundrad. Det var då jag tjänade i Flyggsjö. Per var ditskaffad för att skära ut en hingst. Ägaren till denne hade en stor bock, som prompt skulle gå och äta i rågtoven, där han också för tillfället var."Om du kan göra bort bocken där, så får du fem kronor", sade den, som rådde om honom. Per Jakobsson stod en liten stund och såg på bocken. Så reste sig denne på bakbenen, skvälade till och föll baklänges och var död. P.Jn. hade ställt blodet i bocken. Därför strök han med. -Han var flottningsförman åt ett bolag efter Löje älv. Samtidigt flottade även ett annat bolag. Detta ställde till svårigheter för P.Jn. Han skulle ej få släppa i ordning ner genom älven, sedan de kommit med timret över en sjö. Då hotade P.Jn. ut, att han skulle låta älven ta en annan väg ur sjön - skaffa sig en egen flottled. Där i närheten hade det andra bolaget en stor gård. Per Jn. tog ett par stockar och satte ut i riktning från sjön och mot den där gården, och då syntes det, som ämnade älven gräva sig igenom backen den vägen. De måste då låta honom få släppa sitt timmer. Det är inte mer än 20-25 år sedan P.Jn. dog.