Titel: Effektivt preventiv.

Meddelare: Änka Maria Kristina Westlund  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Nyland

Det var ett bondfolk i Flärke i Gideå, som hade fått två barn och inte ville ha flera. Då kom de sams, att gumman skulle snöpa honom, som hon också gjorde, men det tog till att svälla och bli ont, var för han måste fara till doktor, men det är så länge sedan, att de där två barnen nu är urgamla, om de ens lever.
(Se n: r. 1910: )

Jag erinerar mig, att man talade om denna händelse för mig i Flärke fast en smula annorlunda.Makarna hade trott sig kunna förhindra befruknimg genom att hårt knyta om pungen ovanför testiklarna, innan de hängav sig åt varandra. Med detta tycktes de hava experimenterat en längre tid.Men då inställde sig svullnad och värk, så att gubben måste fara på sjukhus eller söka läkare. Det fanns ingen annan utväg till att rädda livet än att kastrera karlen.