Titel: Onda andar i farten.

Meddelare: O. Hennström  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Hemling

Då jag var ung, tjänade jag i Fällköl i Anundsjö. Matmor blev sjuk i svår värk. Då sände de mig till en trollgubbe i Kubbe. Han hette Pelle. Det var två mil dit. Han var en hel mil till skogs, så jag kom dit. Han hade då känt på sig, att det var någon, som sökte honom, varför han genast begav sig hem. Så fort han fick veta mitt ärende, stannade värken på den sjuka. så ställde han i ordning, medicin av det brännvin, som jag haft med mig. Det var sent, då jag begav mig hem igen. Han sade, att jag inte skulle bli rädd, ifall jag hörde något underligt läte efter vägen, för det var inte farligt. Men jag skulle vara aktsam med flaskan, ty i annat fall blev medicinen oduglig. Likaledes förstördes den, om jag satt mig och somnade. Då jag kom bort i skogen, tog det till att skrika så styggt strax på sidan om vägen, och detta ljud förföljde mig en hel mil, ända tills jag nådde fram till en gård. Jag blev så uppskakad av det där, att benen inte höll på bära mig, och då jag kom in i den här gården, sade de, att jag var blek som ett lik. De frågade mig, vad jag varit ute för, men det aktade jag mig för att tala om, innan jag sovit på det. Där lånade jag hus tills på morgonen, och på dagen hördes intet märkvärdigt. Det var nog några onda andar, som var i farten den där natten, kan jag tro.