Titel: Också en trollkarl.

Meddelare: Födorådstagare Jonas Östlund  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Östergensjö

Ingel Pålsson i Rissjön i Åsele var räknad för att vara en riktig trollkarl, och han anlitades mycket att ställa tillrätta i fähus och stall och göra igen stulet gods o.s.v. En bonde i Storsele, som hette Pell Persson, sände en gång efter honom, för det var inte bra med hans hästar. Ingel kom dit och undersökte saken. Det var vitra i stallet, sade han, och den skulle han nu visa bort. Då han skulle göra detta, ville han vara alldeles ensam i stallet, och det fick han. Men Pell Persson och dennes son, Erik, stannade ute i stallporten. Det blev ett förfärligt rustande där inne. Nu stod stalldörren litet på glänt. Erik kikade in i stallet. Då var Ingel i färd med att slå vatten över hästarna, och sist slog han det även över huvudet på sig själv. Om en stund kom han ut och visade, huru svettig han blivit av kampen mot vitra, och han bad dem gå in och se på hästarna, så skulle de få se, att det inte varit bra för roskull för dem heller. Det var bara humbug alltihopa. Det är en 50 år sedan. Erik Persson talade själv om detta för mig.