Titel: Då trollkarlen kappkörde.

Meddelare: Hemmansägare Johan Ekman  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Klocken

I Stormyra var en gång i tiden en trollkarl, som hette Hans Persson. Han hade en gammal, eländig hästkrake, som litet och inget dugde till. En storbonde från Mosjö, som hette Magnusson, gjorde en gång narr av Hans för hans häst. Denne svarade: "Nog tycker du, att du har bra mycket värre häst än jag, och det har du väl också, men inte är jag rädd kappköra med dig härifrån Mosjö och till Lännäs". Så slog de vad. Magnusson tyckte, att Hans hade så dålig häst, att han gärna kunde få köra ett gott sycke till vägs, innan han själv gav sig åstad med sin präktiga löpare. Hans Perssons häst lunkade i sakta mak vägen fram, och efter kom Magnusson stormande med väldig fart och skulle köra om. Då vände sig Hans Persson om och spottade mot M:s häst med den påföljden, att denne stannade och tog till att lunka precis som Hans Pers märren. Och huru mycket Magnusson än arbetade med tömmar och piska, så var det stört omöjligt för honom att komma förbi Hans. Han fick vackert hålla sig en hästlängd bakom hela tiden, och vadet förlorade han.