Titel: Flyttad genom luften.

Meddelare: Hemmansägare Johan Ekman  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Klocken

I min barndom levde i Åkvissla i Junsele* en man vid namn Gustav Nilsson. Han hade en gång kommit i dispyt om trolldom med Hans Olsson i Rå, som hade ord om sig att vara styv i slikt. Gustav sade sig inte tro på sådant. Då hade trollkarlen sagt, att nog skulle han få erfara det. Ville han bara, så skulle han kunna skicka honom aldrig så långt genom luften. Åt detta skrattade Gustav Nilsson bara. Men en natt på vintern steg Nilsson upp och gick ut på "brokasa" för att kasta vatten. Då han vände sig om och skulle gå in, var förstugudörren stängd. Han fick bulta länge och hårt, innan någon kom och öppnade, ty -han stod utanför en dörr i en av gårdarna i Oppsjön**, en hel mil från sitt eget hem. Han hade blivit ditflyttad utan att han själv märkt det. Detta har han själv talat om för min far, och han lärde bara vilja gråta, då han erinrade sig den sorglustiga historien.

*) Skall väl vara Ådalsliden. **) Bör nog vara Ottsjön.