Titel: Ett sant folkminne från Nätra.

Meddelare: Fru Anna Wester

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Östersehl

116 år gammal. ett sant folkminne fån Nätra socken S.by
Bonden Olov Ersson hade en dräng, som hette Nils Händrik. En dag i julveckan befallde han sin dräng Nils att gå till skogen, och hugga en stor smides kabbe. Bonden befallde drängen att hugga en viss gran. Drängen sporde nu sin husbonde. Hur kan jag veta vilken gran jag skall hugga! Ol Ersson svarade: det kommer nog en som visar dig granen, när du kommer fram till Körningsbergsmyran. Drängen han gick. När han kom fram till nämda myr, såg han en liten gubbe, med en röd luva på huvudet, som kom trippande fram över myran, till trädet som han skulle hugga. Då gick Nils fram och högg trädet, och lillgubben försvann. När Nils hade huggit trädet, gick han och skulle se efter spåret på myran efter lillgubben. Men inget spår syntes till- Nils förstod nu att det bara var skrock. Nils gick nu hem till sin husbonde. De följdes nu båda åt till skogen, med häst och åkdon. Och hämtade nu sin smides-kabbe. Ol Ersson sade nu. Var det inte det jag sade dig Nisse, att det skulle vara någon, som skulle visa dig på trädet. Slut.

Åldersuppgift och datum saknas.