Titel: "Ställd björn".

Meddelare: Jonas Gradin  År: 1914

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Galantmyra

Det är så långt tillbaka, att det inte fanns någon kyrka här. Då var här på trakten finnar. De var "trollska", de där gammelfinnarna och ville inte heller komma sams med varandra något bra. Nu bodde det en sådan finne i Öster-Graninge och en annan sörpå Lidskogarna. De "ställde" björnen på varandra. Han fick springa, så att han blev alldeles skinnlös under fötterna. Men så tog han på Öst-Graninge och sköt björnen. Då sa den andre: "Hade jag trott, att han kunnat så pass, så inte skulle jag ha skickat maten i munnen på honom." De åt förstås björnkött och det gör man nog än, om man bara får tag på det.