Titel: Bortvisade vägglöss.

Meddelare: Änka Johanna Sundström  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Det var någonstädes här i trakterna, men var vet jag inte. Det kom iland tre finnar från en skuta och ville köpa mjölk i en gård. Händelsevis kom gumman i gården att klaga över, huru bedrövligt mycket vägglus de hade i gården. "Om jag får den här mjölken av er." sade en av männen, "så skall jag göra bort vägglusa åt er." Ja, så pass kunde hon väl våga. Finnen sade till henne att söka reda på tre vägglöss och låta honom få dem i ett papper. Finnen tog det där papperet och mjölken och gick sin väg. Efter den dagen var vägglössen som bortblåsta. Man kunde inte förstå, vart de tagit vägen. Men på våren, då de skulle ställa noten i ordning fick de rätt på dem. Noten hängde i en portgång, som finnen hade gått igenom. Det där papperet hade han kastat upp i noten och de andra lössen hade flyttat dit. Även det året kom samme finne dit och han fick förstås så mycket mjölk han ville gratis och därtill stora tacksägelser.