Titel: "Kläppsjögubben".

Meddelare: Arrendator J.P. Andersson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Myckelgensjö

Det berättas, att i gamla tider bodde i Kläppsjön (i Junsele) en finne som blivit kallad Kläppsjögubben. Han var trollkunnig. Junseleborna hade ännu sin kyrkrätt i Sånga. En julmorgon for Kläppsjögubben till kyrkan på det sättet, att han med händerna fattade de båda ändarna av ett grimskaft och steg så i öglan jämte sin dräng. Så bar det iväg i vinande fart genom luften. Efter en kort stund var de framme i Sånga. En gång passade Edensborna på och tog en älg, som han skjutit. Han yrkade på att få något med åtminstone så pass som älgens mule, men han fick inte ens detta. Då hade han sagt, att nog skulle de få mular. Så trollade han på deras hästar en sjukdom, som blev kallad "slingsjuka", emedan hästarna blev så, att de gick och slängde och liksom raglade. Då de gått på detta sättet någon tid, strök de med. Likadant gick det med de nya hästarna man skaffade sig. Först då bönderna i Eden hittade på att flytta sina stallar utom byn, blev det slut på sjukdomen. I min barndom visade man mig hustomter där i Eden och sade, att där hade dessa stallar stått.