Titel: Trollfinnar

Meddelare: Hemmansägare Johan Ekman  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Klocken

Byarna Uberg och Hällås i Skorped påbörjades av varsin finne, efter vad sägnen berättar. Det var omkring tre mil mellan de båda nybyggarna, men ändå tyckte de sig bli trängda av varandra. Till slut blev de sådana ovänner, att de beslöt skicka "spåsändningar" på varandra och döda varandra, ty de var bägge två styva trollkarlar. De rustade ut halmkärvar bägge två och skickade dem genom luften. På halva vägen mellan byarna möttes kärvorna, och där uppstod mellan dem en så hård strid, att marken vida omkring förstördes så grundligt, att sedan dess inte en buske kunnat växa där.