Titel: "Lapp-Anke."

Meddelare: Hemmansägare Per August Uddfors  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Böle

Här i socknen for det och vandrade en lappkärring, som de kallade "Lapp-Anke." Hon dog på 1850- eller 60-talet. Den där "Lapp-Anke" skulle vara en riktig trollpacka, efter vad de gamla berättat. Det var väl så där omkring 1840-talet.Anke hade varit in hos Hans Ers i Ultrå och tiggt en gammal kjol, men Hans Ers mor var ett snålspektakel av värsta sorten. Anke mente på, ante kanske fick nån trasa längre fram, och såg illmarig ut. Nå, där skulle hållas bröllop i gården. Dottern skulle gifta sig och vara kyrkbrud. Då de gav sig iväg till kyrkan, skenade hästen, som drog brudfolket. De höll alldeles på att köra ihjäl sig, och bruden trasade alldeles sönder sin fina klänning. De måste vända om hem och skicka efter prästen. Lapp Anke var vid bröllopsgården och snikade efter brännvin. Då de beklagade sig för henne över olyckan, sa hon: "Å, dä var väl bara nån gam-kjol, som bläkta framför häst'n." De fick veta, varför det gått illa för dem.