Titel: Vittra och mannens säd

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Abraham Jakobsson i Saxnäs var nerifrån Sidensjö. Han dog vintern 1916. Han sade, att hans moder hade varnat honom för att bedriva samlag med en kvinna ute på marken, ty om något av säden spilldes på marken, så kunde "vittra" ta detta och använda det till trollmedel mot oss under sådana förhållanden avlade barnet, "byta bort" det, sätta på det skabb och utslag o.s.v. Abraham tycktes tro, att detta kunde äga någon grund. - Han var över 80 år gammal, då han dog och hade som ung kommit hit upp till fjälls.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. A. Barnet. f. ) Sjukdomar och åkommor. l. ) Förebyggande av sådana. VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 2. ) Levnadsvanor, förhållande till människorna.