Titel: En svartsjuk en.

Meddelare: Änka Anna Katrina Nyström  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Nyliden

Det var en bonde, som var mycket svartsjuk på sin hustru. Det inträffade en gång, att en karl kom till deras hem och satt och pratade en stund. Han råkade jäspa, och strax därpå jäspade hustrun också. Bonden trodde, att detta betydde, att de hade något mera och värre ihop med varandra. Därför tog han hustrun med ut i skogen för att hänga henne. Det var inte lätt för honom att finna ett lämpligt träd.

Under det de gick från den ena tallen till den andra, sade hustrun: "Här får jag gå tallmella som jäspen går manmella". "Går jäspen manmella ?" frågade mannen . "Ja, det gör han", svarade hustrun, "om du ser efter, skall du få se, att då en jäspar, jäspar snart alla, som är inne". Mannen uppsköt med att hänga hustrun, och han kom snart på det klara med att hon hade rätt.
Hon hade inte rått för, att hon jäspade den där gången, och därför fick hon leva.