Titel: Vitra flyttar

Meddelare: Hemmansägare Erik Sjöström  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Sörmark

På senare åren har det inte inträffat, men förr var det vanligt. På vårarna, strax snön gått bort på inägorna och på hösten, sedan den första starka frosten inträtt, hörde vi på kvällarna boskap och folk fara fram uppe i Stensveberget här ovanför. Vi hörde kräkens läte och skällorna, och folket hojtade, och hundar skällde, men det lät matt och doft, som skulle det ha varit inne i själva berget. Sedan gammalt har det varit det talet om detta, att det är vitra, som flyttar. På vårarna gick det där tåget mot norr och på höstarna mot söder.

Samma uppt. även under rubrik VI. Andeväsenden. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 2. ) Levnadsvanor, förhållande till människorna. Samma uppt. även under rubrik VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 4. ) Man har hört de underjordiske.