Titel: "Gå mä kokninga"

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Att "gå mä kokninga" är ett gammalt bruk, som ännu fortlever här på trakterna. Då en hustru fått barn kommer grannhustrurna till henne med allehanda god mat. I gården behöver man inte hava någon bekymmer för vad barnsängskvinna skall få till mat, ty det sköter de andra om. Men så är det också den regeln, att gubben ovillkorligen skall vara med och äta "kokninga" han också. Det är inte värt att han försöker krångla sig undan.
Anm.
Samma är förhållandet i Frostvikens sn. Jämtland, men här kallas det att "gå mä grantn" ( gröten ). I forna tider kokade man nämligen s.k. "flant - grant" ( flöt eller gräddgröt ). Till att bära denna gröt i hade man enkom för det ändamålet tillverkade prydliga små lockbyttor s.k. "grant - dalla" ( "Dall" = lockbytta: "dalla" är ordets pluralform.