Titel: Under havandeskapet

Meddelare: Fru Karin Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

Detta är en gammal regel för havande kvinnor. Man får på inga villkor krypa igenom någonting t. ex. en gärdesgård, en grinda, vävstolen o.s.v. ty då blir barnet krympling, men det kan botas genom att man drar barnet genom detsamma föremålet, som man kröp genom, då man skaffande den åkomman. Detta skall göras sista torsdagskvällen i sista kvarteret av månaden. Detta allt iakttages än här på trakten. - I Fällsvik finnes en gumma som sysslar med sådan "dragning," men man behöver inte fara dit med barnet. Det är tillräcklig, att hon får tag på barnets mössa och tröja och drar den. När barnet sedan tar på de så behandlade plaggen, skall det bli bra igen. Hon anlitas än i dag.