Titel: Rida på spjälkorna

Meddelare: Skomakare Jakob Vedin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Överdal

De har varit brukligt förr, att man skulle "rie på spjälken" ( rida på spjälkerna ) då man vävt ned väven. Då det är bära äfsingarna kvar, drar man spjälkorna ur väven och sätter dem mellan benen, rida på dem. Men det är viktigt att man ej låter spjälkarna beröra golvet. Så skall man tänka på en kvinna som är havande, varpå man springer antingen till en korsväg eller och tre gånger runt stugan motsols. Om man nu får se en karl, kan man vara säker att den, man springer för, skall få ett gossebarn. Ser man en kvinna, skall det bli ett flickebarn. Så har de gamla brukat och trott.

Samma uppt. även under rubrik: I. Människan. E. Döden och de döda. Allehanda småskrock och bruk i det dagliga livet.