Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M1148b

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: En frierihistoria

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Hemmansägare Karin Johansson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

I Ullånger var det en pojke, som höll på fria till en flicka . Hon tyckte bra om honom utom för en sak. Då han kom och låg när henne, var han så envist besvärlig, och det där tyckte hon inte om, för hon ville vara ordentlig.

Så en dag vältrade hon upp en sten och där var det fullt med rödettermyror. Hon iväg efter en liten dosa och tog en massa myror i den - hon väntade pojken till sig på kvällen. Jaha, han kom och lade sig när henne. Om en liten stund tog flickan till att famla och ordna med honom på ett sätt, som hon aldrig förr brukat, och glad blev han förstås. Men så öppnade hon asken och tömde alla myror inom byxorna på honom - ända på bara skinnet-och så sprang hon upp. Karlen trodde strax, att han "råkat för, " men så fick han väl snart se vilka troll det var. Men inte behövde den jänta göra sig mera omak för honom.


Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:IV_1915. Uppteckningsnr: 1148


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


RIVNING

VySkolplansch

Skolplansch

Vävprov