Titel: "Gå fästmö"

Meddelare: Hemmansägare Johan Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Häggvik

Förr i tiden hade fattigt ungfolk (nygifta ) att hjälpa upp sin ekonomi. Den unga hustrun tog ett stort kuddvar över armen och gav sig ut i bygden. Hon gick in i gårdarna och ställde sig nere vid, dörren. Hon behövde ingenting säga, ty man visste så väl vad hon ville, och inte behövde hon stå där länge heller. Man gick efter en skopa korn och slog i kuddvaret, och så gick hon till nästa gård. Dessa unga hustrur sågo ut som flickor, och därför sade man att de "gick fästmö."

Sällan gick de fästmö i hemtrakten, där alla kände dem, ty det var ju på sätt och vis lite genant. Då jag var tio år gammal kom det hit två sådana "fästmör" från Ullånger och de var de sista, jag vet varit ute. Den som "gick fästmö" höll vanligen på därmed hela vintern, och det lyckades nog för mången att varaktigt förbättra sina affärer. Då "fästmön " fick för tung påse att bära satte hon efter kornet i någon gård och fick det vid lämpligt tillfälle fraktat till kyrkplatsen eller annat lämpligt uppsamlingsställe.