Titel: "Kucklarna" i ladugården.

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Raukasjön

I Grytsjön har de varit omtalade för sin vidskeplighet och allt sitt "fabel"(kurerande, signerier o. dyl. ) med boskapen och annat. En moster till mig, som blev gift där i byn, ville inte veta av sådant, och därför blev det svåra stridigheter mellan henne och hennes man samt hans släktingar.

En dag hade han och ett par av hans systrar stängt sig inne i ladugården och höll på "kûckel". Moster kom och ville in, men de öppnade ej för henne. Hon bröt då helt enkelt upp dörren. Då blev mannen så elak, att han först luggade henne duktigt och sedan kastade ut henne. Han var eljest ingen ondsint och häftig karl, men det handlade om något allt för viktigt för honom.

Samma uppt. även under rubrik:II.Näringarna. B.Boskapsskötseln. n.)Diverse om tamdjur.