Titel: "Miste mössa"-"löse igen mössa."

Meddelare: Hemmansägare P.O Sjölund  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Helgum

I min barndom och ett gott stycke framgenom hade man det språket, att man mistade mössan, om man kom in i ett hus där ett barn var född inom det dygnet eller så. Det kunde även hända, att de i det huset helt enkelt tog och bokstavligen tog ifrån den besökande mössan, och då fick han lov "lösa igen mössan" med en slant eller sak
Anm.
I Frostviken sn. norra Jämtland är bruket än i dag alldeles lika. Man "mist luva" och "lös igen luva." Men även om man icke "mistat luva" kan man säga att man löser igen den. Det sker, då man ger ett nyfött barn en gåva. Denna mösslösen utgår vanligen i kläder, till barnet och under alla förhållanden anses lösen som barnets tillhörighet..
L.Jn.