Titel: Skydd mot bortbytning.

Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

I min ungdom hade många ett fasligt bestyr med nyfödda barn för att skydda dem från att bli "bortbytta" av trollen eller de osynlige, innan barnen var döpta. Då barnet var tvättat och lindat lades det i vaggan, men under dess kudde skulle psalmboken nödvändigt ligga. Tvättvattnet fick ej kastas ut med mindre man först haft i det en skyffel glödande kol och eldmörja. Då barnet skulle föras till kyrkan för att döpas, skulle man lägga in eldstål i dess linning. Sedan barnet var döpt, hade de osynliga makterna ej längre förmåga ta det.

Det talades på den där tiden mycket om "bortbytingar." Alla barn som var idioter eller i kroppsligt hänseende vanlottade eller missbildade troddes allmänt vara de osynliges barn, som dessa lagt ifrån sig samtidigt med att de tagit det riktiga människobarnet.

Samma uppt. även under rubrik: VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 6. ) Bergtagna människor och kreatur; "bytningsbarn".