Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-M1376

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Skydd mot bortbytning.

Upptecknare: Levi Johansson
Meddelare: Landstingsman Karl Bergström  År: 1915

Socken/stad: Ullånger  By/kvarter: Skidsta

I min ungdom hade många ett fasligt bestyr med nyfödda barn för att skydda dem från att bli "bortbytta" av trollen eller de osynlige, innan barnen var döpta. Då barnet var tvättat och lindat lades det i vaggan, men under dess kudde skulle psalmboken nödvändigt ligga. Tvättvattnet fick ej kastas ut med mindre man först haft i det en skyffel glödande kol och eldmörja. Då barnet skulle föras till kyrkan för att döpas, skulle man lägga in eldstål i dess linning. Sedan barnet var döpt, hade de osynliga makterna ej längre förmåga ta det.

Det talades på den där tiden mycket om "bortbytingar." Alla barn som var idioter eller i kroppsligt hänseende vanlottade eller missbildade troddes allmänt vara de osynliges barn, som dessa lagt ifrån sig samtidigt med att de tagit det riktiga människobarnet.


Samma uppt. även under rubrik: VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 6. ) Bergtagna människor och kreatur; "bytningsbarn".

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Bok/Häfte:V_1915. Uppteckningsnr: 1376


Denna uppteckning tillhör kategorierna:
Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingenUpptäck mer


STADSVY

VINTERBILD BRUKSHERRGÅRD BOSTADSHUS

BIL HUND JORDBRUKSBEBYGGELSE

Vävprov

Tavla

Brosch