Titel: Barnsbörd i bastusvalen.

Meddelare: Änka Sara Persson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stranne

Det här talade mormor min om, så att det är nog sanning. Då hon var ung tjänade hon piga på ett ställe. En pigkamrat till henne blev "rådd med barn." Mormor och hon var mycket goda vänner, så att flickan anförtrodde sig åt henne och talade om, att hon tänkte döda barnet. Mormor var listig, hon, och sade därför till henne: "Om du talar om för mig, då du känner, att du skall till att föda, så skall jag hjälpa dig, så att du får det väl bortgömt." Ja, mycket riktigt! Flickan sa till, de gick i bastusvalen, och barnet föddes. Då det var gjort, sade mormor till den andra: "Jag kan inte döda barnet, innan du läst fadervår och välsignelsen över det. Skynda dig gör det så skall det inte stå på länge, innan jag har gjort ända på det och gömt undan det. "Så lämnade hon barnungen åt modern, som tog den i famnen och läste över den. Så fort hon gjort ifrån sig detta, skrek hon än utöver sig: "För Guds skull, dräp inte barnet! Jag vill ha kvar det! "Det var detta mormor räknat ut och visste. Bara modern själv läst Guds ord över barnet, så hade hon inte makt göra det något illa. "Guds ord är kraftigt, för det är anda och kraft och liv."