Titel: I kast med vittren

Meddelare: Frida Johnsson  År: 1917

I en gård inträffade allt emellanåt att hustrun spårlöst försvann och var borta långa stunder. Hennes man frågade henne, var hon brukade hålla till, men hon talade inte om det. Så försökte han "jäta ut" henne, men det lyckades inte för honom. Men slutligen hittade han på råd. Han klev upp på stugtaket och släppte sig ned i skorstenen, så att det var bara huvudet, som stack upp Därifrån kunde han se vida omkring, utan att någon såg honom.

Så fick han se hustrun komma ut och begiva sig till en grupp videbuskar, som växte inte långt från gården. Försiktigt tittade hon sig om åt alla håll, och så kröp hon i busksnåret. Han ned och iväg dit, men någon käring hittade han inte, huru noga han än sökte. Då förstod han, huru det hängde ihop. Hon höll sig med de underjordiske, och de hade antingen gjort henne osynlig eller också tagit henne till sig ned i jorden. Nå, det fick ju vara som det var.

På själva julkvällen försvann hon igen. Om en stund kom gårdshunden inrusande och syntes vilja ha husbonden med sig. Han nappade åt sig bössan och följde med hunden. Denne sprang till de där videbuskarna. Där såg han nu en ståtlig byggning, och genom fönstren såg han, vad som förehades där inne. De höll på hålla bröllop, och hans egen hustru var klädd till brud. Då tog han bössan och sköt av skottet över huset. Då försvann huset och allt det underjordiska, men hans hustru var kvar, och hon hade också nu på sig den dyrbara brudutrustningen.
Efter detta var hon löst ur vittras våld, men om han ej kommit i tid, så hade hon blivit vigd vid en av deras män, och hennes rätte make hade aldrig mer fått se henne.

Samma uppt. även under rubrik: VI.Andeväsendena. c)"Lucias släkte"eller de underjordiske. 6.)Bergtagna människor och kreatur;"bytningsbarn".