Titel: En lat bonde.

Meddelare: Hustru Maria Söderlind  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Norrälvsjö

I Myckling bodde en bonde, som hetter Arnlund. Det är inte mera än en tre eller fyra år sedan han dog, men då var han mycket gammal. Han skulle i alla tider ha varit mycket maklig av sig och trög i vändningarna. Det berättas, att hans hustru en gång sade till honom att fara efter barnmorskan. Gubben satt på spishörnet och stekte vadmalsrocken så att det osade. Sade han så i hälften bedjande och hälften förebrående ton: "Käre dej! Kanske du ty télls i maran."

Samma uppt. även under rubrik: VII. Sagor och sägner. B. Sägner. h. ) Varjehanda sägner. Om: 8. ) Bönder och torpare.