Titel: "Barnsängsgröten".

Meddelare: Änka Sofia Andersson  År: 1917

Socken/stad: Frostviken  By/kvarter: Raukasjön

Det har varit bruk här i socknen och är väl så än, att de skall "gå med gröten" åt barnsängskvinnor. De gamla kokade en kraftig gröt och gav den, men numera tar man vad slags god mat som helst till "gröt", helst sådan som är mera ovan för den sjuka såsom t. ex. fruktsoppa. Det har funnits i flera gårdar särskilda små, snygga lyckbyttor av trä att bära gröten i. De kallades "graut - dall". Det har också inträffat, att de burit gröten i ett mera värdefullt kärl såsom ett tennfat och så har de skänkt detta åt det nyfödda barnet. Då man bott långt borta från den kvinna, som man velat ge "barnsängsgröt", så har man kunnat skicka litet fint mjöl, russin, sviskon en god ost o.s.v. till gröt.