Titel: Barns födelse.

Meddelare: Hustru Fredrika Bäckman  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Klimpen.

"Hans Pers Stina" i Marsliden i livet var mycket anlitad som barnmorska, ty någon riktig sådan fanns icke då här på trakten. Gumman var inte alls ohändig med det där, men hon hade en massa "kûckel" för sig. Då hon kom till en barnsängskvinna, så tog hon allra först ett par byxor, som tillhörde kvinnans man, och lade dem tvärs över den sjuka ovanpå fällen. De skulle vara till skydd mot andemakterna, så att dessa ej skulle slippa åt att tillfoga den sjuka några onödiga plågor. Så fort barnet var framfött, mumlade hon något om att Gud skulle bevara och beskydda det mot allt ont - så att de underjordiske inte skulle "byta bort" barnet. Då hon ställt i ordning badvattnet, tog hon och stoppade ned en eldbrand i det, innan hon lade ned barnet till badning. Då badvattnet var begagnat, släppte hon ett eldkol i det samt spottade efteråt, och det vattnet fick ej slås utom hus. Eld skulle det också vara i vattnet, vari barntrasorna skulle tvättas, och trasorna fick ej hänga ute i luften längre än till solnedgången. Då skulle de in, så att ej något "ont ur väre" skulle komma i dem. Dessa försiktighetsåtgärder skulle iakttagas, ända tills barnet var döpt. Sedan var det ingen egentlig fara för det.