Titel: Barnets badvatten.

Meddelare: Änka Ulrika Johansson  År: 1917

Socken/stad: Vilhelmina  By/kvarter: Stornäs.

En av mina systrar gick en dag i jätarskog. Hon var gift och hade lillbarnet med sig, bärande det på ryggen i en "klubb" ( lapsk-vagga ). Barnet "pönta ner sig", så att hon måste ta upp det och rensa det. Hon "spottade nog efter lorten", då hon kastade bort den, men ändock fick barnet strax därefter en röd plita, som syntes vara mycket ond. Då skickade de efter Erik Ärvels´n ( Arvidsson ), och han sa, att det onda kom sig därav, att barnflickan inte haft eld i den lilles badvatten, innan hon kastade ut det. - Sån vantro!