Titel: Ett "bytningsbarn".

Meddelare: Torparhustru Kristina Olsson  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Skademark

Hos Bromans här i byn hade de en son, som aldrig blev större än ett sju års barn, fastän han levde, tills han var 35 år gammal. Han hade onaturligt stort huvud och stor mage och fick intet skägg. Länge dröjde det, innan han lärde sig gå och tala, och bägge delarna gjorde han dåligt. Det troddes allmänt, att han var ett "bytningsbarn", d.v.s. att vitra skulle ha tagit bort Bromans rätta barn och lagt dit denne i stället.

Samma uppt. även under rubrik: VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 2. ) Levnadsvanor, förhållande till människorna. VI. Andeväsendena. c. ) Lucias släkte" eller de underjordiske. 6. ) Bergtagna människor och kreatur; "bytningsbarn".