Titel: Då vargen kom på besök.

Meddelare: Torpare Esaias Öberg.  År: 1917

Socken/stad: Grundsunda  By/kvarter: Öden

Det här skall ha inträffat i Arnäs långt tillbaka i tiden. En mor var ensam hemma en vinterkväll med tvenne små barn. Det ena var så litet, att hon höll på bada det i ett tråg, det andra barnet var en flicka på en 4 á 5 år. Den senare började kinka, för hon ville göra sitt behov. Modern gav henne en tänd torrvedsticka och sade till henne att gå ut i förstugan och sätta sig på en stäva, som stod där. Då flickan kom ut i förstugan, skrek hon till så hemskt. Modern skyndande ut och se stickeblosset fara nort genom mörkret. Hon förstod, att en varg tagit flickan, och skyndade efter för att rädda henne. Snart måste hon uppge hoppet och vända hem. Där fann hon det andra barnet drunknat i tråget. Nästa dag fann de igen den större flickans vänstra arm ute på en äng. Det övriga hade vargen ätit upp.