Titel: Födelsedagen.

Meddelare: Hemmansägare. Sven Olovsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Långsele

Då ett barn föddes, var det förr i tiden vanligt, att man med kniv skar in begynnelsebokstäverna till dess namn samt datum och år för födelsen på vaggaveln. Jag har sett gamla vaggor, som varit alldeles fullklottrade med dylika inskrifter. Man gjorde så för att ej glömma bort barnets födelsetid. - Det är en 30 år sedan ungefär. Då fick vi ny präst hit i församlingen. Denne höll sitt första husförhör i Myckelgensjö. Där var närvarande ett nybyggarfolk från Vårtsjön. De hade två pojkar på en 17 - 18 år, som inte kunde läsa en rad. Då prästen märkte detta, frågade han, hur gamla de var. Det visste de inte. Då han ville ha besked av deras moder, svarade hon: "Ja, si prostn! Stuga brann opp för oss härom åre, å då brann tulla å opp, å på tulla sto årtala at påjka, å årtala å brann opp - se dä ä ingen, som vet, höre gammal påjka ä".

"Tulla" = vaggan. - Se vidare n:r. 2515