Titel: Bortbytning - skydd däremot.

Meddelare: Hemmansägare. Sven Olovsson  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Långsele

Gammalt var de mycket rädda för att nyfödda barn skulle bli "bortbytta" av vitra, och då något barn blev sjukligt eller vanskapt eller klent till förståndet, trodde man, att det var ett "bortbytningsbarn". Man har talat om flera sådana i mitt minne. Ända tills barnet var döpt, skulle man ha en "gussolsbok" - helst psalmboken - liggande hos det i vaggan, för då hade vitra ingen makt med det. Sedan det blivit döpt, var det ingen fara längre.

Samma uppt. även under rubrik: VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 6. ) Bergtagna människor och kreatur; "bytningsbarn".