Titel: Bortbytning.

Meddelare: Folkskolelärare. A.E Hansson  År: 1918

Socken/stad: Resele  By/kvarter: Överbodvill

Det har bland de gamla varit den tron, att vitra kan byta småbarn med människorna. Det barn, som man får i stället, är alltid på ett eller annat sätt felaktigt och alltid mycket kinkigt. En hustru, vars barn var mycket grinigt, misstänkte, att det var ett viterbarn, varför hon tog björkris och ställde sig till att spöa det grundligt. Då kom viterkvinnan och bytte tillbaka, ty hon hade ej hjärta se sitt barn misshandlas.

Samma uppt. även under rubrik: VI. Andeväsendena. c. ) "Lucias släkte" eller de underjordiske. 6. ) Bergtagna människor och kreatur; "bytningsbarn".