Titel: Fan o den fattiga änkan.

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Det var en fattig hustru, som hade blivit änka. Hon var havande. På vägen från kyrkan gick hon och grät och oroades över huru det skulle bli för henne och barnet.
Då mötte hon en främmande herre, som frågade henne, varför hon grät. Hon talade om som det var. Då sade främlingen: "Om jag får barnet, som du går med, då han blir 30 år gammal, skall jag försörja både dig och honom. "Änkan svarade ja till detta, och det gick henne efter den dagen väl på alla sätt. Då pojken blev stor, talade hon om för honom om främlingen och löftet till honom. Pojken förstod mycket väl, vem det var hon kontrakterat med.

Då de 30 åren led mot slutet, gick han därför till prästen och talade om det för honom. Prästen tog honom med sig till kyrkan, den natt han fyllde 30 år, ställde honom inom altaringen och skrev Jesu namn runt honom.
Den onde infann sig i alla möjliga skepnader och försökte narra ut honom ur altarringen, men det lyckades inte för honom, och då natten var tillända, var han för all framtid frälst från hans makt.

- Denna saga har jag efter förfäderna.

Samma uppt. även under rubrik VI. Andeväsendena. b) Fan och de onda änglarna.