Uppteckning nummer LMV-M417b

Titel: Bortbyting.

Meddelare: Anders Andersson  År: 1915

Socken/stad: Viksjö  By/kvarter: Nyhemmanet

Förr i tiden var de förfärligt rädda för att trollen skulle byta åt sig nyfödda barn. Då ett barn blev krympling eller idiot trodde de, att det var en "bortbyting." Men trollen hade ingen makt med barnet, sedan det var döpt. Därför hade de förfärligt bråttom med att få dem döpta. Min mamma föddes kl. 4 söndagsmorgonen d. 3 dec. 1820. Det var alltså full vinter, och de körde med släde. Samma dag fördes hon till kyrkan och döptes. På den tiden var där ingen värmare i kyrkan, så att det är underligt, att de inte tog död på barnet.