Titel: Bonden o prästen.

Meddelare: Torpare Erik Olof Sundin  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården.

Det var en bonde, som kom till kyrkoherden i församlingen och anmälde, att hans hustru fött en liten flicka. "Vad skall barnet heta? frågade prästen. "Hosianna, " sa bonden. Kyrkoherden försökte övertyga honom om att det inte gick bra ta ett sådant namn, men det gick inte. Gumman hade sagt, att hon skulle heta så, och då var det ingenting att göra åt den saken. Kyrkoherden blev alldeles rådlös, men så hade han en hjälppräst, som satt i rummet innanför. Till honom gick han och beklagade sig. Nog skulle det bli bra med den saken, tyckte pastorn. Han skulle gå ut och klara upp gubben. Så gick han in på expeditionen och sa till bonden, att han skulle föra in barnet i kyrkboken. "Vad skall barnet heta?" frågade han. "Hosianna," blev svaret. "Ja, men var det inte en flicka, tyckte jag? "sa pastorn. Jo, det var det. "Men då kan ni väl inte ge henne ett gossnamn," sade pastorn. "Är inte Hosianna flicknamn?" frågade bonden. - "Nej det är gossenamn. Ni har väl sett i bibeln, att det står Hosianna Davids son?" frågade prästen. "Ja visst för sjutton," tyckte bonden, "men att inte käringa hade reda på det." Så blev det att ta ett annat namn.

Samma uppt. även under rubrik: VII. Sagor och sägner. B. Sägner. h. ) Varjehanda sägner om: 6. ) Biskopar och präster och deras förrättningar. VII. Sagor och sägner. B. Sägner. h. ) Varjehanda sägner om: 8. ) Bönder och torpare.