Titel: Faddrarnas förpliktelser.

Meddelare: Landstingsman. Jonas Otto Högberg  År: 1915

Socken/stad: Säbrå  By/kvarter: Näs

Det har förr varit en mycket allmän sed här ute på bondlandet, att "ungmor" skulle ge sin "gusson" en skjorta, tills han skulle gå och läsa. Vanligen erhöll han skjortan vid en 11 - 12 års ålder, men han fick ej ta den på förrän dagen han skulle "gå fram." Vidare har det varit den plikten för faddrarna, att, om barnet dog, skulle "ungguffar" hålla kistan och "unggumor" svepningen. Själv har jag tre gånger fått fylla denna förpliktelse.
(Barnet skulle ha två par faddrar, ett gift par vanligen ur släkten: "Storfaddrarna" och ett ungt, ogift par: "ungfaddrar")