Titel: Maran - "en stark instinkt."

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

De har talat om, att folk blir "marareen" (mara-ridna). Då en person ligger och sover, får han känna, att det är likasom någon kommer och lägger sig hårt på hans bröst och trycker till. Den där maran skall komma från en av motsatt kön och är väl "helst en stark instinkt, " som går ut från honom.

Far min talade om, att det var en, som ofta blev marareen. Då tog han på kvällen och lade en linhäckel med taggarna upp på bröstet, då han lade sig. Maran kom på natten, vände häcklan helt om och tryckte den mot hans bröst, men då vaknade han.