Titel: Barns dop.

Meddelare: Saknas. Anna Katarina Ölund  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Ström

De hade många konstiga föreställningar förr i tiden. Så t.ex. då barn skulle döpas. Sedan lillgumora hade klätt sig för att gå till kyrkan, fick hon noga akta sig för en hel del saker. Om hon kastade sitt vatten innan barnet var döpt, komme detta att beständigt väta under sig, tog hon något, blev barnet tjuvaktigt o.s.v. sedan barnet var döpt skulle "lillgumora" lägga en silvertvåkrona under huvudkudden i vaggan. Då skulle barnet få gott om pengar i livet.
"Storgumora" skulle ge barnet "gummors plåjje, " vanligen skjorta eller lintyg. Varje år under uppväxttider skulle barnet ha en julbulle och, då det var nära vuxet, en matsked av silver. Dog barnet, innan det blev vuxet, skulle lillgummor bekosta svepningen och lillguffar kistan.