Titel: Tagen av vitra.

Meddelare: Födorådstagare O. A Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland.

I Storfall i Nordmaling blev en yngling vid namn Gustav tagen av de underjordiske. De hade honom ett och ett halvt år. Hans bekanta såg honom flera gånger gå och meta i en bäck mellan Högland och Storfall. Då man gick fram för att taga honom, snodde han sig bara "ansjöns" och försvann. Men slutligen lyckades de gripa honom. Men det blev nappatag! De höll inte på bero sig med honom. De for raka vägen med honom till prosten i Nordmaling och han döpte om honom. Då han blev döpt första gången, hade prästen farit om något i döpelseformuläret, och därför hade de underjordiske makt med honom. Sedan han blev omdöpt, måste de släppa honom, men dessförinnan hade de nästan rivit av honom allt håret. Han blev sedan alldeles riktig och var med i flottningen i Lögdån.
Den dagen, då de tog honom vid bäcken, var han sysselsatt med att meta fisk till ett bröllop, som de skulle ha hos den underjordiske. Dottern i det huset hade blivit på "tjocken" och måste gifta sig, hade "Viter - Gustav" sagt, han fick alltid sedan bära detta namn.