Titel: Vid barndop - faddrarna.

Meddelare: Fru Karin Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

De har här i trakterna varit mycket kinkiga vid valet av storfaddrar åt barnen, ty barnet skulle bli som storfaddrarna var till. I synnerhet rönte det inverkan av "storgummora," som hon var vid det tillfället. Därför var det mycket viktigt att hon tvättade sig väl hel och hållen och tog på rena kläder både över och under. Inte fick hon slarva och hafsa med något, som hon då hanterade, ty det komme att smitta av sig på barnet. Vanligen hade man tre par faddrar. Ett av dessa skulle vara ogifta personer. De kallades "lill-guffar" och "lill-gummor" eller små faddrar gemensamt. Till småfaddrar tog man helst fästefolk, ty småfaddrarna ålåg att "göra gobarne." Det troddes nämligen, att barnet skulle bli i samma grad snällt (ej grinigt och kinkigt) som lillguffar och lillgummor var snälla mot varandra. Därför skulle de "ligga ilag" natten efter barndopet. Detta var sed i min ungdom hemma i Ullånger.