Titel: "Visdomsmössa".

Meddelare: Skräddare Nils Erik Ritzen  År: 1918

Socken/stad: Ådals-liden  By/kvarter: Åsmon

Någon gång fast mycket sällan inträffar det, att ett barn födes med en hinna om huvudet d.sk. "visdomsmössa". Om denna har det varit den tron, att barnet med dess tillhjälp skall bli "vist". Till den änden skall man taga vara på mössan, stoppa upp den och förvara den till dess barnet gått och läst för prästen. Den samma dagen överlämnar man åt barnet dess "visdomsmössa", i vilken det skall finnas visdomsregler och trollformler, som mössans ägare ensam kan tyda. De är nämligen tecknade med hemliga figurer. Så har tron om denna sak varit här på trakterna.

Samma uppt. även under rubrik: V. Magi. d. ) Magiska medel. l. ) Från levande människor.