Uppteckning nummer LMV-M1792b

Titel: Under havandeskapet.

Meddelare: Torpare E. Arnberg  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flyggsjö

Då en kvinna är havande, skall hon akta sig för att stiga inom ett par skaklar eller krypa genom ett "hagaskott", ty barnet kan få fallandesot. - Tittar hon in i bakugnen, blir barnet mörkhyat.
Anm.
"Hagaskott" är en öppning i en gärdesgård, där man i stället för grinda har en 5 á 6 lösa stänger, som ligga över varandra antingen på vidjehankar eller och i hål i tvenne stolpar eller plankor. Då en person skall igenom ett sådant "skott" eller "le", brukar han vanligen taga undan endast de mellersta stängerna, så att han kan krypa igenom. Detta får en havande kvinna icke göra, utan hon skall öppna skottet ordentligt eller också klättra över. L.Jn.

Se fritext: Uppteckningsnr: 1792.

Samm uppt. även under rubrik: I. Människan. A. Barnet. b. ) Havandeskapet.