Uppteckning nummer LMV-M2156b

Titel: Vid barns födelse

Meddelare: Fru Estrid Vincent  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: -

Det fanns ingen barnmorskan här i socknen, då min yngsta syster föddes, utan det var en gammal gumma
(c:a 65år ), som anlitades som "jusmor". Hon gick under benämningen "Hukombyn - Märta". Då barnet var tvättat, var hon mycket noga med att det skulle spottas i badvattnet och kastas ett eldkol i det, innan det slogs ut, så att barnet inte skulle "råke för na ont". Min näst yngsta syster hade skroffel, och detta påstod gumman berodde bara därpå, att en av pigorna slagit ut badvattnet utan vidare. Gumman hade varit "jusmor" även den gången men inte varit påpasslig nog , varöver hon harmades mycket. hon tycktes rent ut ha skuld i flickans sjukdom. Detta skedde 1878.

komministern i församlingen O. Lindblom. Se fritext: Uppteckningsnr: 2156

Samma uppt. även under rubrik I. Människan. A. Barnet. c. ) Födelse och första vård.