Titel: "Surskav".

Meddelare: Hemmansägare J Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Högland

Förr i tiden var det rätt vanligt, att man tillverkade "surskav". Man tog i savtiden barken av asp x) och lade den ena rullen bark inuti den andra. Då man hässjorna, där de kom i en sorts jäsning. Då barken på vintrarna skulle användas, lät man den först ligga i vatten, tills den yttre, grova barken lossnade från den inre, fina, som skars sönder och gavs åt kor och hästar. De var mycket begivna härpå och syntes må bra därav. Nu är nog detta foder bra väl bortlagt.

x)
Även av rönn enl. andra. Man brukade ha sådant i hästvattensån till att förebygga vattensjukan hos hästarna. Sådant skav har beretts i år i Ormsjö.