Titel: "Huvvejör" hos fåren

Meddelare: Ella Olsson  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Arnäsvall

Det inträffar emellanåt, att fåren får en sjukdom, som yttrar sig på det sätter, att de springa runt alldeles som vore de tokiga. Det kallas av de gamla "huvvejör". Förr i tiden botades det på det sättet, att man tog en grov spik, satte den spetsiga ändan av spiken mot fårets hjässa och slog på den med en hammare. Slaget skulle vara så kraftigt, att benet spräcktes. Farmor har talat om, att de gjorde detta flera gånger i hennes svärfars hem. Medlet syntes ha påtaglig verkan. Hon trodde, att det var "någe, som for ut" ur skallen på djuret.